Spa apartmani blog

Sve što treba da znate pre ulaska u saunu, kako biste iskoristili sve zdravstvene benefite koje ona pruža
Nov 2023

Sve što treba da znate pre ulaska u saunu, kako biste iskoristili sve zdravstvene benefite koje ona pruža

Mnogo je onih koji redovno koriste saunu i svesni su njenih zdravstvenih prednosti. Ako ste o tome do sada samo slušali, a sada biste i da probate, pripremili smo za vas nekoliko saveta. Šta sve treba da znate pre nego što se odlučite da probate saunu, kako biste iskoristili sve zdravstvene benefite koje ona pruža, saznaćete u ovom tekstu.

A ako ove savete budete koristili na pravi način, i dovoljno puta, rezultati koje ćete dobiti će se postepeno poboljšavati. Na primer, da li znate koliko dugo treba da ostanete u sauni, i koliko često treba da je koristite? Praćenje ovih saveta je od suštinskog značaja za uživanje u maksimalnim zdravstvenim prednostima, ali je svakako preporučljivo da se pre prvog odlaska u saunu, posavetujete sa svojim lekarom. Jer ipak, ni ono što je najzdravije, nije za svakoga.


A kako da pravilno koristite saunu?


Evo nekoliko osnovnih smernica:

#1. Istuširajte se pre i posle korišćenja saune

#2. Maksimalno povećajte izlaganje kože toploti, što znači da bi bilo preporučljivo da u sauni budete bez odeće

#3. Održavajte redovan raspored i rutinu

#4. Uradite piling i pojačajte cirkulaciju kože

#5. Ostanite hidrirani

#6. Istegnite se i lezite.

A hajde sada da o svakoj od njih kažemo malo više.


#1. Tuširanje pre i posle korišćenja saune


Neki entuzijasti smatraju da se tuširanjem pre ulaska u saunu znoje brže i snažnije, što im daje dodatno osvežavajuće i regenerativno iskustvo. Tuširanje, takođe, pomaže da se stimuliše protok krvi kroz telo, dok istovremeno uklanja prljavštinu, kozmetiku i druge ostatke koji začepljuju pore, omogućavajući vam da se slobodno znojite.

Mnogi se, takođe, tuširaju i odmah nakon boravka u sauni, jer im to donosi dodatni osećaj svežine i čistoće. Osećaju se okrepljenim i punim energije. Ipak, posle boravka u sauni, nemojte koristiti gelove za tuširanje. Umesto bilo kakve kozmetike, isperite se samo čistom vodom, jer je vaše telo, posle saune, već savršeno čisto i podmlađeno.


#2. Neka vaš boravak u sauni bude bez odeće


Telo devojke


Ovo bi bilo idealno, jer se boravkom u sauni bez odeće optimizuju njene zdravstvene prednosti. Odeća ometa sposobnost infracrvene toplote da prodre u vašu kožu i telo. Ako patite od fibromijalgije, artritisa ili nekog drugog bolnog stanja, da biste smanjili upalu što je moguće više, potrebno je da bolna područja budu direktno izložena infracrvenim svetlosnim talasima.

Za korisnike tradicionalnih sauna, odeća može ometati isparavanje znoja. Telo proizvodi znoj da bi se ohladilo, i ako znoj ne ispari, znači da hlađenje nije bilo uspešno. Zato, ako želite da pojačate efekat, moraćete da ponovite krug: zagrejte se, oznojite se, pustite da znoj ispari, a onda ponovite. Maksimalno izlaganje kože u sauni pruža vašem telu priliku da se slobodno znoji, da bi izvuklo maksimalnu korist za sebe.


#3. Koliko dugo treba da ostanete u sauni?


Koliko ćete dugo ostati u sauni razlikuje se u zavisnosti od vaše tolerancije na toplotu, vaših godina i određenih zdravstvenih faktora. Korisnici saune obično ostaju unutra 10-15 minuta, pre nego što naprave pauzu da se rashlade, a zatim ponovo vrate u saunu.

Neki ljudi uživaju u brzom uronu u hladnu vodu, nakon čega sledi kratak period hlađenja, pre nego što ponovo uđu u saunu da ponove ciklus. Tipična su tri kruga znojenja u sauni i hlađenja, ali je to ipak individualna stvar. Zato se držite onoga što vama prija.

Što se tiče toga koliko često treba da koristite saunu, studije su pokazale da povećana korist dolazi sa češćom upotrebom. Dok je 1-2 dana u nedelji bilo potrebno da dođe do poboljšanja zdravstvenog stanja, 3-4 dana nedeljno je rezultiralo maksimalnim prednostima. Zato, razmislite šta vam od toga odgovara, ili šta vam vaš lekar preporučuje.


#4. Piling i pojačanje cirkulacije


Dok ste u sauni, postoji nekoliko različitih načina na koje možete povećati cirkulaciju u koži i maksimizirati prednosti koje osećate. Kada sedite u sauni, četkajte svoju kožu lagano, ili tapkajte kožu na rukama, nogama, stomaku i leđima. Ovo će stimulisati vaše pore da se više otvore, i podstaći cirkulaciju na površini vaše kože.

Neki korisnici sauna uživaju u dodavanju „vasta“ ili „vihta“ (ime se razlikuje u zavisnosti od regiona u kome se nalazite), u svoju rutinu. Izraz se odnosi na snop svežih brezovih (ili nekih drugih) grančica, koje se koriste za nežno bičevanje. I koliko god to čudno zvučalo, ovo nema nikakve veze sa sado-mazo akcijama u stilu Kristijana Greja (iz knjige/filma „Pedeset nijansi sive“). A ono što ćete primetiti nakon ovog nežnog bičevanja, je savršeno glatka koža. Pa ko voli – nek' izvoli.


#5. Ostanite hidrirani, da biste maksimalno iskoristili zdravstvene prednosti saune


Voce


Nemojte piti alkohol pre ili posle saune iz istog razloga iz kog bi nakon izlaska iz nje trebalo da popijete 2-4 čaše hladne vode. A razlog je jednostavan – hidratacija. U sauni ćete se obilno znojiti, tako da će biti neophodno da nadoknadite vodu koju ste izgubili. Prosečna osoba izgubi oko ½ litre znoja tokom kratke seanse u sauni, međutim, to tako brzo ispari na suvom vazduhu, da čovek i ne shvata koliko brzo gubi vodu.

Neki korisnici saune vole da posle sesije piju sok od paradajza, koji pomaže da se nadoknadi kalijum koji je izgubljen prilikom znojenja. A sok od paradajza se preporučuje i posle uzimanja diuretika, tako da to ima smisla.


#6. Dobro se protegnite


Umesto da u sauni sedite uspravno, ispružite noge i ruke, da biste uživali u svim prednostima terapije. Ako je moguće, lezite, jer tada na celo telo podjednako utiče ista visina temperature. Ovo takođe pomaže i povećanju fleksibilnosti tela, a može i da ubrza smanjenje bola i ukočenosti mišića.

A da biste maksimalno povećali zdravstvene benefite boravka u sauni, uverite se da sauna za koju ste se odlučili zadovoljava sve vaše zdravstvene potrebe. Jer ipak, nisu sve saune iste.

I na kraju...


Sauna


Ako vam se dopala ideja o sauni i benefitima koje ona donosi, i pritom, nemate mogućnosti da je izgradite u svom domu, a ne želite da je delite sa drugim korisnicima u nekom spa centru - ima rešenja.

Iznajmite Spa Intimo apartman u kome možete da uživate u sauni i đakuziju, u intimnom društvu prijatelja ili partnera, kako sami odaberete.

U njima je higijena na izrazito visokom nivou, i sve podređeno vašem uživanju. Vaše je samo da apartman koji želite rezervišete na vreme, a onda se prepustite blagodetima spa centra u odabranom društvu.

Jeste li već bili u sauni? Kako vam je prijalo? 

 

Fotografije: Unsplash.com