Spa apartmani blog

Parno kupatilo ili sauna – šta je zdravije?
Feb 2024

Parno kupatilo ili sauna – šta je zdravije?


Ponekad ne postoji ništa bolje od uživanja u toplim zracima sunca, što čini čuda kako za fizičko, tako i za mentalno zdravlje. Ali, kada je oblačno, ili jednostavno previše hladno da biste se sunčali, postoje dve opcije koje uspešno mogu da zamene sunce – sauna i parno kupatilo. A šta je zdravije - parno kupatilo ili sauna, pokušaćemo da istražimo u ovom tekstu.

Iako i saune i parna kupatila imaju istu svrhu (da zagreju vaše telo), i u njima možete da uživate sami ili se družite sa prijateljima, među njima ipak postoje neke značajne razlike. Pa hajde da detaljno istražimo te razlike i njihove prednosti po zdravlje.


Dakle, šta je parno kupatilo?


Parno kupatilo služi za zagrevanje tela, ali se razlikuje od saune po tome što se zagreva parom, umesto suvom toplotom. U tradicionalnom parnom kupatilu, generator zagreva vodu do ključanja, stvarajući paru. Ovo menja vazduh u parnom kupatilu u vlažno okruženje. Alternativno, neka parna kupatila uključuju i prelivanje kipuće vode preko zagrejanog kamenja, u cilju stvaranja još više pare jedinstvenog mirisa.

Većina parnih kupatila dostiže temperaturu vazduha u ambijentu između 35 i 45˚C. Međutim, pošto je u pitanju para, vlažnost vazduha je blizu 100%. Dakle, ljudsko telo ne može da se ohladi pomoću znojenja, tako da se u parnom kupatilu ne bi trebalo zadržavati duže od 15-tak minuta. 


Parno kupatilo


Prednosti parnog kupatila


Prednosti parnog kupatila uključuju:

# Ublažavanje začepljenih disajnih puteva. Ako imate začepljen nos, veća je verovatnoća da će vam ovo stanje ublažiti parno kupatilo, nego sauna (koja može i da pogorša simptome). Jer, dok udišete paru, gornji disajni putevi su podmazani, a sinusi prošireni. Ukratko, ovo samo znači da su vam nosni prolazi očišćeni i da ćete osetiti olakšanje što se začepljenja tiče. Neka parna kupatila koriste i eterična ulja koja dodaju u paru, za poboljšanje ovog iskustva. Praktično, kao da se inhalirate.

# Mentalno i mišićno opuštanje. Toplota pomaže da se mišići opuste, i krvni sudovi prošire. A u kombinaciji sa eteričnim uljima (poput eukaliptusa ili lavande) koja koriste mnoga parna kupatila, neki korisnici smatraju da parna kupatila predstavljaju opuštajuće iskustvo, kome se uvek raduju, i koje upražnjavaju bar jednom nedeljno.

# Pojačana cirkulacija. Vlažna toplota koju pružaju parna kupatila može da pomogne da se poveća cirkulacija u celom telu, što je korisno zbog širenja hranljivih materija od vitalnih organa ka ekstremitetima i nazad.  


Dobro, a šta je onda sauna?


Sauna je tradicionalna prostorija za zagrevanje tela. Njena istorija seže stotinama godina unazad, i koristi se u mnogim kulturama i nacijama za ublažavanje bolova, detoksikaciju, opuštanje i druženje. Većina sauna dostiže temperature između 80 i 90˚C, i u njima se uglavnom provodi po 20-tak minuta.  

Postoji nekoliko različitih vrsta sauna. Najosnovniji tip zove se „suva sauna“, a koristi peć ili vatru na drva, za zagrevanje kamenja. Kamenje služi da prostoru daje toplotu, stvarajući nisku vlažnost i suvo okruženje unutar prostora saune.

Infracrvene saune su moderni izumi koji koriste infracrveno svetlo za zagrevanje tela korisnika. Neke od najmanjih su kapsule za jednu osobu, koje koriste usmerena infracrvena LED svetla maksimalne vrednosti. Ova svetlost je korisna jer prodire u kožu i mišiće, i zagreva dublja telesna tkiva, u poređenju sa traficionalnim saunama, kojima je potrebno da se vazduh dovoljno zagreje, pre nego što se ta toplota prenese na tkiva korisnika.

U infracrvenim saunama, za zagrevanje tela korisnika dovoljna je i relativno niska temperatura vazduha, obično između 55 i 65˚C. Ono što je dobro kod njih je to što se u njima može provesti i do 45 minuta, bez rizika od dehidracije ili drugih problema.


Sauna


Prednosti saune


Saune, bez obzira da li su tradicionalne ili infracrvene, korisnicima mogu da pruže nekoliko fizioloških prednosti kao što su:

# Bolja cirkulacija. Kako se vaše telo zagreva u sauni, krvni sudovi se šire. Pored toga, broj otkucaja srca se povećava. Kao što smo već rekli, ovo može da dovede do dodatnih koristi jer se krv bogata hranljivim materijama kreće od vitalnih organa do ekstremiteta i obratno. A bolja cirkulacija je uvek dobra stvar.

# Brži oporavak za sportiste i vežbače. Infracrvene saune posebno mogu da pruže dodatne pogodnosti za one koji često, ili intezivno vežbaju. To je zato što koriste infracrveno svetlo koje može da prodre duboko u mišićno tkivo, da stimuliše oporavak ćelija, i regeneraciju mišića. Zbog toga je sauna prava stvar nakon intenzivnog treninga u teretani, kada vas celo telo boli.

# Duže sesije opuštanja. Pošto su infracrvene saune bezbednije od tradicionalnih, u njima možete da provedete više vremena. A dodatna toplota može da deluje veoma prijatno i umirujuće, što povoljno utiče i na mentalno zdravlje. Zato se saune koriste i za meditaciju.

# Detoksikacija kroz znojenje. Zbog niske vlažnosti, saune podstiču znojenje, što čisti pore, i uklanja toksine iz organizma.


Pa šta je zdravije – sauna ili parno kupatilo?


I sauna, i parno kopatilo imaju svoje fiziološke prednosti. Međutim, većina pojedinaca obično preferira saune, zbog činjenice da u njima možete da uživate duže, nego u boravku u parnom kupatilu.

Ipak, ne postoji istinsko „bolje“ iskustvo u jednom ili drugom. Sve zavisi od vaših afiniteta, i prednosti koje želite od saune, ili parnog kupatila. Ako niste sigurni čemu da se nadate da ćete dobiti ukoliko se odlučite za jedno ili drugo, probajte obe varijante, pa vidite koja vam više odgovara. Jer, obe ove prostorije nude različita iskustva.


I na kraju...


Play Spa


Svima nama prijaju različite stvari, pa tako nekome više prija sauna, a nekome parno kupatilo. A ako još uvek niste probali, pa ne znate u koju grupu spadate, imamo ideju. Iznajmite naš apartman Play spa, i isprobajte sve! Saunu, parno kupatilo, a posle svega i đakuzi! Uživaćete kao da imate ceo spa centar samo za sebe. Ponesite samo dobro raspoloženje, a Spa Intimo će se pobrinuti da u njemu stvori atmosferu po vašoj želji.

Dobro nam došli!

Vaš Spa Intimo Beograd

 

Naslovna fotografija: https://www.freepik.com/free-photo/couple-spending-day-health-spa-relaxing-steam-room-focus-is-man-with-eyes-closed_26399256.htm 

Ostale fotografije: Spa Intimo Play Spa